18 weken zwanger

Weer een weekje verder, nu tussen de 18 en 19 weken zwanger. Je kindje is nu ongeveer 20 cm groot en weegt ongeveer 200 gram. Het was spannend, het is spannend en het wordt steeds spannender, want je bent nu bijna op de helft van je zwangerschap.

Baby week 18 van de zwangerschap

Deze week groeit je kindje erg hard en de spieren zijn inmiddels al erg krachtig geworden. Je kunt het getrappel van je kindje vanaf deze week al goed voelen. Misschien heb je het al eens eerder gevoeld, maar het kan ook zijn dat het nog even op zich laat wachten (een paar weken). Je kindje is nu heel actief tijdens het 18 weken zwanger zijn. Je kindje heeft nu nog de ruimte om volop te bewegen. Deze week is ook de tastzin van je kindje ontwikkeld. Je baby zal het voelen wanneer jij over je buik strijkt. Deze week worden ook de spieren van de ogen getraind.

Jij in week 18 van de zwangerschap

Tijdens het 18 weken zwanger zijn heb je veel energie nodig. Het kan zijn dat je merkt dat je tandvlees sneller gaat bloeden wanneer je het gaat poetsen. Ben daarom extra voorzichtig en gebruik een zachte borstel! Er ontstaat ook sneller tandplak, omdat de groei van de bacteriƫn in je mond minder wordt afgeremd vanwege de hormonale veranderingen.

Tip 18 weken zwanger zijn

Praat samen met je partner over het 18 weken zwanger zijn. Het is belangrijk dat je er over blijft praten, want je zult merken dat je veel met het zwanger zijn bezig bent. Je kunt samen bezoekjes brengen aan de verloskundige e.d. Betrek je partner er goed bij, het zwanger zijn is iets van jullie samen. Geniet allebei van het 18 weken zwanger zijn.