13 weken zwanger

Je bent nu 13 weken zwanger, dit is de laatste week van het eerste trimester. Je kindje is nu 7,4 cm lang en weegt 23 gram. Je bent nu 85-91 dagen zwanger, in de derde maand van het eerste trimester. Er gaat een fijnere tijd aankomen, omdat de zwangerschapskwaaltjes zo goed als verdwenen zijn.

Baby week 13 van de zwangerschap

De foetus kan nu in zijn eigen tempo groeien. In deze week verhuizen de darmen, die eerst in een holte in de navelstreng groeiden, naar je buik. Ook worden tijdens het 13 weken zwanger zijn de stembanden ontwikkeld, na de geboorte kunnen ze meteen gebruikt worden. Je hoort je kindje dan namelijk huilen. Er worden nu ook mini botten gevormd in de armen en in de benen. Je kindje kan nu ook zijn duim in zijn mond stoppen.

Jij in week 13 van de zwangerschap

De kans op een miskraam is bij het 13 weken zwanger zijn veel kleiner dan in het begin van de zwangerschap. Je zit ook beter in je vel dus je voelt je veel beter. Het kan zijn dat je nog wel last hebt van ochtendmisselijkheid (sommige vrouwen houden dit tijdens de gehele zwangerschap). Je zult wel merken dat je de komende maanden wat vaker naar de wc moet.

Tips zwangerschap week 13

Je kunt je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Wettelijk gezien zou je uiterlijk drie weken voordat je verlof ingaat bij je werkgever aan moeten geven dat je zwanger bent. Maar het is beter om het eerder te vertellen, zodat alles goed geregeld kan worden. Je zou kunnen bespreken wanneer je verlof in gaat en hoe je het in de tijd van tevoren aan kunt pakken, wanneer je het bijvoorbeeld wat rustiger aan wilt doen.