12 weken zwanger

Je bent nu 12 weken zwanger. In deze week zijn de belangrijkste organen van je baby klaar en de komende maanden wordt alles verfijnd. Je kunt nu van de buitenkant, na 12 weken zwanger zijn, eindelijk je baarmoeder echt voelen. De lengte van je baby is nu 5,4 cm en hij weegt 14 gram. Je bent nu 78 tot 84 dagen zwanger en je bevindt je in de derde maand en in het eerste trimester.

Baby week 12 van de zwangerschap

De laatste drie weken is de baby in de lengte zeker verdubbeld. De belangrijkste organen en lichaamssystemen zitten nu op hun plek en de basis is gevormd. De 28 weken die nu gaan komen wordt alles verder verfijnd. Het beenmerg start nu met het aanmaken van witte bloedcellen. Ook begint het spijsverteringsstelsel met het oefenen van de samentrekkingen, deze zijn nodig voor het verteren van voedsel. Dankzij de hypofyse (een kliertje onder de hersenen) kan je kindje, vanaf de 12 weken zwanger zijn, zelf ook hormonen aanmaken.

Jij in week 12 van de zwangerschap

Je buik zal nu erg snel groeien en je baby ontwikkelt zich erg snel. Je kunt ook duizelig worden. Je hebt het idee dat je flauw gaat vallen. Er gaat namelijk extra bloed naar je baby en dat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar je eigen lichaam en hersenen. Rust daarom voldoende, eet op tijd en sta rustig op. Je kunt je baarmoeder nu ook voelen. Het kan zijn dat je nu gaat merken dat je broeken minder goed dichtgaan tijdens het 12 weken zwanger zijn.

Tips zwangerschap week 12

De termijnecho kan in deze week nog plaatsvinden. De meeste vrouwen vertellen, als de echo gemaakt is, aan vrienden en familie dat ze zwanger zijn. Je kunt dan aangeven dat je nu 12 weken zwanger bent.