9 weken zwanger

Je bent nu 9 weken zwanger en nu is het geen embryo meer. De embryo wordt nu de foetus genoemd. Dat wil zeggen dat je het vroegste stadium van de zwangerschap hebt gehad. Vanaf nu zijn de belangrijkste orgaanstelsels van je baby ontstaan. De baby is inmiddels 2,3 cm groot en weegt 3 gram. Je bent nu 57-63 dagen zwanger en bevind je in de tweede maand van het eerste trimester.

Baby week 9 van de zwangerschap

Tijdens het 9 weken zwanger zijn beginnen zich de mini spiertjes bij je kindje te vormen. Vanaf nu ontwikkelen ook de baby’s organen en zenuwen zich snel. Ook zijn de geslachtsorganen aanwezig, toch kun je op de echo nog niet onderscheiden of je een jongetje of meisje zult krijgen. Het hartje van je kindje heeft nu vier kamers en de hartkleppen worden nu ook gevormd. Je kunt nu bij de huisarts of verloskundige naar het hartje luisteren. Soms horen ze het nog niet, omdat je kindje zich kan verstoppen.

Jij in week 9 van de zwangerschap

Je bent nu 8 weken zwanger en je raakt wel eens uitgeput. Je kindje groeit hard en dat kost jou ook energie. Je suikerspiegel en bloeddruk zullen ook lager zijn. Het is nu van belang om goed voor jezelf te zorgen Pak in ieder geval een paar uur extra slaap als het kan. De extreme vermoeidheid kun je vaak ook verhelpen door te wandelen en te zwemmen. Je kunt ook last krijgen van stemmingswisselingen en sneller emotioneel zijn.

Tips zwangerschap week 9

Je lichaam is volop aan het veranderen tijdens het 9 weken zwanger zijn. Ook je werk zal gewoon doorgaan, maar dat kan erg pittig zijn. Met name wanneer je last hebt van de zwangerschapssymptomen. Vanaf dit moment is je werkgever verplicht om te zorgen dat jij tijdens de zwangerschap veilig kunt werken. Daar kun je dus eventueel ook over praten samen, bijvoorbeeld wanneer je erg moe bent. Bij goed werkgeverschap hoort een juiste oplossing voor je als het even niet gaat. Zorg dat er goede communicatie is tussen jou en je werkgever (of direct leidinggevende) en praat erover.